استقبال باغ داران سیستان و بلوچستان از کشت و تولید انبه

 

استقبال باغ داران سیستان و بلوچستان از کشت و تولید انبه

خراسان - مورخ دوشنبه 1388/04/01 شماره انتشار 17294 
نویسنده: علی اکبر رهدار

 

علی اکبر رهدار-در حالی که سیستان و بلوچستان از معدود استان های کشور محسوب می شود که به دلیل شرایط آب و هوایی در آن کشت و تولید میوه های گرمسیری رواج دارد اما در سال های اخیر، شاهد استقبال باغ داران جنوب این استان از کشت محصول باارزش انبه هستیم به طوری که به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، سطح باغ های انبه استان در سال های اخیر، توسعه فراوانی یافته و بر اساس آخرین آمار موجود به بیش از یک هزار و ۳۰۰ هکتار رسیده است.با وجود این که از سالیان دور، کشت انواع میوه های گرمسیری از جمله انبه در جنوب سیستان و بلوچستان صورت می گیرد اما با این حال به دلیل استفاده نشدن از همه ظرفیت های موجود و حمایت نکردن از تولیدکنندگان، تاکنون به نحو مطلوبی از استعدادهای این استان بهره برداری نشده است که البته در سال های اخیر، قدم هایی برای توسعه کمی و کیفی تولید این گونه محصولات کشاورزی برداشته شده است اما این گام ها کافی نبوده است و برای رسیدن به نقطه مطلوب، باید حرکت های موثرتری انجام شود.به هر شکل با توجه به شرایط آب و هوایی شهرهای جنوبی سیستان و بلوچستان که نزدیک به وضعیت آب و هوایی کشور هندوستان است این مناطق، مستعد تولید انواع میوه های گرمسیری هم چون انبه، موز، خربزه درختی، نارگیل و... است.انبه که به آن لقب سلطان میوه ها داده شده است از باارزش ترین میوه های گرمسیری است که شرایط تولید آن با موقعیت آب و هوایی جنوب سیستان و بلوچستان به ویژه شهرستان های نیک شهر، چابهار، سرباز و کنارک سازگاری زیادی دارد و بر اساس گفته کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان، سابقه کشت انبه در ایران، به ۶۵۰ تا ۷۰۰ سال قبل برمی گردد که وجود درخت انبه ۷۰۰ ساله روستای کهمیر سرباز، خود شاهدی بر این ادعاست.در همین راستا رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، سطح باغ های انبه استان را بر اساس آمار سال زراعی ۸۶-۸۵ بیش از هزار و ۳۰۰ هکتار اعلام کرد و گفت: به طور قطع، آمار امروز بیشتر از این هاست که این آمارها باید از سوی وزارت جهاد کشاورزی تایید شود.«نیکبخت» افزود: بر اساس آمار ارائه شده، از این مقدار ۷۱۰ هکتار باغ های استان غیر بارور و به صورت نهال و حدود ۶۰۰ هکتار نیز بارور است و سالانه حدود ۴ هزار و ۶۶۵ تن انبه، از آن برداشت و روانه بازارهای مصرف می شود.برداشت انبه در ۲ مرحله انجام می شود که در مرحله اول، محصول به صورت کال و نارس برداشت و از آن بیشتر به صورت سنتی برای تولید ترشی استفاده می شود و بدین ترتیب، درصد زیادی از انبه تولید سیستان و بلوچستان برای تولید ترشی به استان هرمزگان و میناب صادر می شود.شهرستان نیک شهر با دارا بودن حدود ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت انبه یکی از مناطق عمده تولید این میوه با ارزش در استان است. مدیر جهاد کشاورزی نیک شهر گفت: از این مقدار ۳۵۰ هکتار بارور است و برای توسعه سطح زیر کشت انبه، تولید و تکثیر نهال گونه پرثمر «سندری» به عنوان نوع مرغوب وارداتی پاکستان دراین شهرستان دنبال می شود. وی اظهار داشت: برای فراوری این محصول، برنامه های مناسبی در دست اقدام است تا بتوان از محصول انبه این شهرستان به نحو مطلوب تری استفاده کرد که در این میان حمایت از مراکز فراوری انبه یکی از مهم ترین راهکارهاست.

یکی از فعالان مراکز فراوری میوه های گرمسیری گفت: مرکزی که در آن مشغول فعالیت هستم در سال ۸۶ به عنوان کارآفرین نمونه استانی انتخاب شده و ۵۴ نفر نیز در آن شاغل هستند و در فصول مختلف تا حدود ۱۰۰ نفر اشتغال زایی دارد با این حال این مرکز برای توسعه فعالیت خود با مشکلات زیادی روبه روست. خانم «حسینی» از تهیه روزانه ۳ تن انبه برای خشک کردن خبر داد و افزود: بیشتر این میزان از پاکستان وارد می شود.وی اظهار داشت: در حالی که واحد تولیدی ما روزانه به۳ تن انبه برای فراوری نیاز دارد بیشتر باغ داران شهرستان های سرباز و نیک شهر از فروش محصول خود به این واحد تولیدی خودداری می کنند و ترجیح می دهند محصول شان را به خریداران هرمزگانی بفروشند. وی اضافه کرد:  انبه تولیدی در سیستان و بلوچستان، توسط خریداران مینابی با قیمت خیلی پایین پیش خرید و برای تولید ترشی به این استان صادر می شود.وی تصریح کرد: با وجودی که واحد تولیدی چابهار، تنها مرکزی است که در کشور انبه را خشک می کند اما به دلیل نبود حمایت های مالی، این واحد نمی تواند فعالیت های خود را توسعه دهد، در حالی که این مرکز، توانایی ایجاد اشتغال بسیار بیشتری را دارد.در همین رابطه مدیر جهاد کشاورزی چابهار از احداث بزرگ ترین باغ انبه کشور به میزان ۷۰۰ هکتار در این شهرستان خبر داد و گفت: ۱۵۰ هکتار آن آماده ونهال کاری شده است.از سوی دیگر روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، تولید سالانه نهال انبه در این استان را ۲ میلیون اصله اعلام و تصریح کرد: حدود یک میلیون آن ها به میوه های گرمسیری و انبه اختصاص دارد که نهال ها پس از تولید در سیستان و بلوچستان در همین استان و ۳ استان هم جوار کاشته می شود.«چاکرزهی» کشاورز نیک شهری نیز گفت: درصد زیادی از کشاورزان منطقه، هنوز نفع و سود کشت این میوه را ندیده اند، با این حال در ۲ سال اخیر، کشت این میوه باارزش در حال افزایش است که البته نتیجه آن در سال های آینده مشخص می شود.«اربابی» کشاورز انبه کار سربازی هم گفت: کشاورزان به دلیل نیاز شدید به نهال و دیگر مایحتاج مجبور هستند میوه را با قیمت خیلی پایین پیش فروش کنند و واسطه ها دسترنج آن ها را به میناب و هرمزگان صادر می کنند و این در حالی است که اگر در منطقه مراکزی ایجاد شود که در فصل بهره برداری، محصول را از کشاورزان خریداری کند حداقل ۲ برابر میزان فعلی عایدی خواهند داشت.اطلاع رسانی نامناسب از ناحیه مرکز فراوری میوه های گرم و خشک در چابهار در خصوص خرید محصول انبه، موز و غیره برای خشک کردن و عمل آوری باعث شده است که میوه تولیدی این استان به دیگر استان ها ارسال شود.با این اوصاف با توجه به ظرفیت و توانمندی مناطق جنوبی سیستان و بلوچستان برای تولید انبه و فواید مثبتی که توسعه تولید این محصول از جمله ایجاد اشتغال می تواند به دنبال داشته باشد باید با دقت و حساسیت بیشتری توسعه کشت انبه پی گیری و باحمایت از بخش خصوصی، به نحو مطلوبی از استعدادهای موجود این منطقه استفاده شود

/ 1 نظر / 42 بازدید